Gårdsgrisen som blir julskinka föds upp på Sandby Gård i norra Roslagen och saltas sedan enligt ett gammalt traditionellt recept innan den kokas och griljeras i köket strax innan servering.
För att bara nämna ett enda exempel.
Med genomgående lokalproducerade råvaror av absolut högsta kvalitet finns det en uppenbar anledning till att många håller Eckerö Linjens julbord som hela Östersjöns bästa.
– Vår julbord är ett hantverk enligt gammal modell där kvaliteten på råvarorna är a och o, säger köksmästaren Joakim Nordberg.
Ja, ska delikatesser bli mer lokalproducerade än så här får man nog föda upp eller odla dem i sin egen trädgård. Bara ett stenkast från hamnen i Grisslehamn lagar nämligen Bröderna Linussons enligt ett gammalt recept den kalvsylta som serveras på julbordet, liksom det traditionella julfläsk som älskas av gästerna – en ljuvlig fläsksida som griljeras och skivas tunt innan det intas kallt.
Och som granne i själva hamnen ligger Roslagsfisks butik, som levererar den varmrökta laxen som serveras ombord. Bara någon kilometer norrut återfinns sedan Fogdölax som odlar den regnbågslax som sedan blir bufféns laxmousse.
Vi pratar alltså om en uppsjö av delikatesser – rakt utanför Eckerö Linjens egen brygga.
Lokala förmågor som gör avtryck på julbordet
– Det är en medveten tanke att nyttja de lokala förmågorna. Man får något speciellt av dem som gör avtryck på julbordet. Det märks verkligen på smakerna, för det smakar både bättre och mer personligt med de småskaligt producerade råvarorna, säger Joakim Nordberg.

Eckerö Linjen samarbetar med många lokala råvaruproducenter – som till exempel Bergmans Fisk på Åland och Musko Rökeri på Väddö.
Klassiska julrätter lagade på de bästa lokala råvarorna
Här kan du läsa mer och boka plats direkt!
Han är köksmästare på Eckerö Linjen, själv med rötterna på Åland, och kan sina råvaror, kan Roslagen – och kan givetvis sitt Åland.
Från Dahlmans i Mariehamn handlar man nämligen de köttbullar som görs enligt M/S Eckerös egna recept, samt även den julkorv och rullsylta som tillagas enligt gammal modell. Bergmans Fisk levererar en klassiker som inlagd strömming och från Ålandsbagarn köper man det svartbröd som blir en ny och trevlig bekantskap för många svenskar.
“Bra råvaror gör stor skillnad”
– Dahlmans är ett mindre slakteri på Åland som använder sig av åländskt kött. Bergmans är gamla fiskarbröder som är experter på inläggningar, de fiskar sin egen fisk som de sedan lägger in. Och Ålandsbagarn bakar det svartbröd som görs på ett lite speciellt sätt. Det är uppskattat och går väldigt bra på julen, liksom den julvört som Ronjas bageri i Grisslehamn lagar åt oss, förklarar Joakim Nordberg.

Joakim Nordberg är köksmästare på M/S Eckerö.
Ytterligare julbordsdelikatesser – och ytterligare lokalproducerade råvaror.
– Bra produkter, bra råvaror, gör stor skillnad. De ger hög kvalitet och är verkligen a och o för riktigt goda smaker. Lokala och småskaliga producenter är måna om att deras produkter ska vara bra och att de ska smaka mycket och det ger givetvis också fina resultat, säger Joakim Nordberg.

Båtbiljett och buss tur och retur – för bara 120 kronor
Till färjeläget i Grisslehamn tar du dig enkelt och bekvämt med någon av Eckerö Linjens anslutningsbussar, från Söderhamn i norr till Stockholm i söder. Bussresan tur och retur ingår i biljettpriset.
Här kan du läsa mer om vilka rutter vi erbjuder och de närmare 100 påstigningsplatser som är möjliga.
En tur- och retur-biljett till färjan mellan Grisslehamn och Eckerö kostar endast 120 kronor om du bokar på webben och då ingår anslutningsbussen i priset.
Här kommer du igång med din bokning!
Hans egen favorit på julbordet är dock ingen av de ovan nämnda rätterna. Inte heller är det den klassiska prinskorv från Roslagskött som kommer från grisar som fötts upp på Väddö och som sedan tillagats från grunden.
Saltas enligt ett gammalt traditionellt recept
I stället är det julskinkan, som givetvis har en helt egen historia den med.
Vill du veta mer om Eckerö Linjens berömda julbord?
Här kan du läsa mer och boka din plats!

Den ljuvliga julskinkan kommer från gårdsgris som fötts upp i Roslagen och som sedan rimmats 13 dagar i saltlag – innan den till sist griljeras på båten innan servering.
Joakim berättar.
– Det är inga mellanhänder här, utan vi köper x antal grisar varje år från Sandby Gård. Det är gårdsgrisar som de föder upp på sin egen gård i norra Roslagen, gårdsgrisar som lever i en bra miljö. Bröderna Linusson, som driver ICA-butiken i Grisslehamn, saltar sedan julskinkan enligt ett gammalt traditionellt recept innan vi kokar och griljerar skinkan här på båten, säger han och fortsätter:
– Det är verkligen ett hantverk enligt en gammal modell… Det blir något extra då och det är vi garanterat ensamma om på Östersjön. Sedan tillagar vi även väldigt goda revbensspjäll på grisköttet, som griljeras och serveras på buffén. Det är mycket uppskattat.

Eckerö Linjen handlar många råvarorna nära – gärna i hamnen om så bara går. Foto: Maud Matsson.
Bra med korta transporter
Vad betyder det att köttet kommer från ett lokalt slakteri?
– Du får en mycket bättre produkt. Allt är skräddarsytt efter våra önskemål och smaken på köttet från till exempel en gårdsgris som bara transporterats ett kort avstånd är helt klart bättre. Godare.
Något som givetvis uppskattas av gästerna.
Joakim Nordberg ler och nickar.
– Mat ska smaka mycket och bra, och det gör den verkligen här. Julbordet är väldigt omtyckt rakt igenom. Gästerna uppskattar helheten, med allt från det kalla till alla kötträtter och desserterna. Det är vi stolta över, säger han.
Men så blir ett hantverk inte mycket mer kulinariskt och klassiskt än matlagningen på Eckerö Linjen heller.
Boka Eckerö Linjens hyllade julbord
Här kommer du igång direkt!
Så upplever du Eckerö Linjens stora julbord
- Välj biljettyp och vilket datum du vill resa.
- Välj avgång. Eckerö Linjens stora julbord serveras dagligen på 13.30-, 15.00- och 18.30-avgången den 18 november till 23 december. Dessutom kan du äta julbord på 10.00-avgången på lördagar.
- Välj Julbord under fliken ”måltider” när du gör din bokning. Bokar du på webben är priset endast 365 kronor för vuxna medan barn självklart äter till ett förmånligare pris!
- Frossa i svenska och åländska julklassiker med dina nära och kära. Glöm inte dessertbordet!